Medyada Dereçine (Hisar Gazetesi)

26.02.2021 15:58
Dereçinemizi her mecrada olumlu tanıtmaya devam etmekteyiz. Belediye Başkanımız Sayın Ömer YILDIZ'ın Hisar Gazetesine verdiği röportajın tam metnini sizlere sunuyoruz.

Dereçine’de değişimin öncüsü kadınlar

Afyonkarahisar Sultandağı İlçesi Dereçine Belde Belediye Başkanı Ömer Yıldız; “Dereçine kadınları Afyon’un ilk kadın kooperatifini kurdular. Kurduktan sonra, kendi ürettikleri meyve kuru ağırlıklı ve diğer ürettikleri ürünleri farklı pazarlarda değerlendirmeye başladılar”

Yıldız; “ Biz meyveci ve tarım ağırlıklı bir bölgeyiz. Dolayısıyla yapacağımız yatırımların da tarıma dayalı olması gerekiyor.”

500 DEKARLIK BİR ALANIN DA TEMİZLENMESİNİ SAĞLADIK

Göreve geldiği günden bu yana yapılan faaliyetler hakkında bilgi veren Yıldız; “İlk önce, çok fazla yaşlı ağaç olduğunu ve insanların maliyet nedeniyle bunları dönüştüremediğini fark ettik. Belediye meclisinden aldığımız kararla kepçe ücretlerini düşürüp vatandaşların temizleyemediği harap durumdaki bahçelerin temizliğine katkı sağladık. Kökleri  biyokütle enerji santraline satıp, oradan elde ettiğimiz parayı, kadın kooperatifi ve ziraat odası aracılığıyla tekrar meyve fidanı olarak çiftçimize döndürdük” diyerek sözlerine başlayan Dereçine Belde Belediye Başkanı Ömer Yıldız; “ Bu yıl 5000 meyve fidanı dağıttık. Tabi bu gayretimize İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun 1000 king royal kirazla katkısı oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’in de fidan katkıları oldu. Başka belediyelerden de destek aldık ama bu şekilde yaklaşık 100 dekardan fazla alanın yeniden fidanlaşmasını, yaklaşık da 500 dekarlık bir alanın da temizlenmesini sağladık” dedi.

BİZİM KAZANCIMIZ MEYVECİLİK

Yıldız; “Bizim bölgemiz meyveci bir bölge ve ağırlıklı olarak mevsimlik işçiler gelir. İşçilerin yaşam standartları kötü durumdaydı. Zafer kalkınma ajansından, Sultandağı Kaymakamlığı ve diğer belediyelerle bir projeye ortak olduk. Bunun neticesinde Dereçine’mizde 800 metrekare, 30 oda her odası 20 metrekareden oluşan, mevsimlik işçilerin geldiklerinde barınabileceği misafirhaneler yaptık. Burada bir tek şartımız vardı;  “Dayıbaşı” denilen emek sömürüsü ücretinin alınmaması. Yani buraya yerleşen işçiler bu Dayıbaşı denilen; “10 işçiden 1 işçi parası veya 5 işçiden bir işçi parası” şeklinde olan ve bazı insanların aldığı bu paranın alınmaması şartıyla, isteyen her mevsimlik işçi gelip belediyeye kaydını yaptırıp, bir odanın kendisine ve ailesine tahsis edilmesi olanağına sahip oldu. Bizim kazancımız meyvecilik demiştik. Bahçe yollarıyla ilgili de çalışmalarımız var. Bahçe yollarını halkımızın da desteğiyle genişlettik” ifadelerini kullandı.

DEREÇİNEMİZİN KADINLARINI ÇOK BÜYÜK EMEĞİ VAR

“Dereçinemizin kadınları Afyon’un ilk kadın kooperatifini kurdular. Kadınlar Afyon’un ilk kadın kooperatifini kurduktan sonra, kendi ürettikleri meyve kuru ağırlıklı ve diğer ürettikleri ürünleri farklı pazarlarda değerlendirmeye başladılar” diyerek sözlerini sürdüren Yıldız; “Küçük bir kasaba olmamıza rağmen Beşiktaş Levent Erlangen Parkı’nda organik pazar açtık. Kadıköy Hasanpaşa’daki halk pazarında, Kadıköy Belediyesi’nin pazarında, Kartal Belediyesi’nde, Ankara Yenimahalle Belediyesi’nin Pazar yerlerinde, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin Pazar yerlerinde satışımız var. Bunları sağlayanlar da kadınlar. Sadece belediye olarak değil Dereçine topyekun bir değişime girdi. Bunun öncülüğünü de kadınların yapması beni gururlandırıyor” diye konuştu

GEÇEN SÜREÇ İÇERİSİNDE MALİ DURUMU DENGELEDİK

“Sıkıntımız kalmadıkça yeni yatırımlara doğru yol alıyoruz” diyen sözlerini sürdüren Yıldız; “Bu yatırımlar da halkın rahat edebilmesi güzel bir kentte yaşayabilmesi ve gelirini sağlayan tarımı en iyi şekilde yapabilmesine yönelik yatırımlar. Bu kar buz kalktıktan sonra mart nisan mayıs aylarında Dereçinemizin halkı da yaptığımız faaliyetleri görecek. Sokak güzelleştirmeleri, taşlar bunlar zaten belediyenin yapması gereken şeyler. Biz belediyecilikle ilgili faaliyetleri söylemenin doğru olmadığını düşünüyoruz. Bunlar zaten yapmakla yükümlü olduğum şeyler. Biz vatandaşımız daha fazla nasıl para kazanabilir, nasıl rahat yaşayabilir bunun derdindeyiz” diyerek sözlerini tamamladı. Özel  yurdanur