1943 yılında Dereçinemiz ile ilgili ulus gazetesindeki yazı

01.12.2020 10:46
YARDIMSEVER DEREÇİNE HALKI 1943 YILINDA OKUL VE PANSİYON İÇİN PARA TOPLAYIP ARAZİ BAĞIŞLIYOR .
DEREÇİNE KASABASI, OKUMUŞLUK ORANI İLE AKŞEHİR VE YÖRESİNDE DİĞER KÖY VE MAHALLELERDEN FARKLI BİR KONUMDA, YAKLAŞIK 3000-4000 NÜFUSA OLAN BELEDİYE DE BİR HALK KÜTÜPHANESİ BULUNMAKTATIR.İÇİNDE DEMOKRAT İNSANLARIN YAŞADIĞI BU GÜZEL BELDE 1943 YILINDA, ÇEVRESİ KÖY KASABA VE İLÇELEREDE ÖRNEK OLACAK BİR DAVRANIŞTA BULUNMUŞ. 1943 YILINDA, DÖNEMİN ETKİN GAZETELERİNDEN OLAN ULUS’TA YAZILAN HABERDE ŞUNLAR KAYIT EDİLMİŞ;
“Bu ders yılı başında vilayetimizin Şuhut nahiyesi ile , İshaklı nahiyesine bağlı Dereçine köyünde pansiyonlu bölge okulları açılacaktır.
Valimiz mahallelerimize giderek bu okulların gerektirdiği hazırlıkların yapılması işleriyle meşgul olmuşlardır.
Halk nu okullar ve pansiyonlar için para ve mal paylaşımı yapmaktadır. ….. Dereçine köyünden AVNİ BİLGİN 20 dönüm tarla vermişler, aynı köyden; NİYAZİ DENİZ, ŞERİFE UYGUN, AHMET DENİZ, MUSTAFA ŞAHİN, ŞERİFE YAKUT, AHMET ÖZTÜRK’te birer bahçeli ev yeri ayırarak okul adına bağışlamışlardır.”